Pårørende til en narcissist

 

Pårørende til en narcissist 

Som pårørende til en person med narcissistiske træk, betaler man ofte en høj personlig pris. Som du kan læse om her, har narcissisten brug for dig, for at opretholde sit eget skrøbelige selvværd. Desværre betyder det ofte, at dit selvværd køres i bund.

Måske er hverken du eller den narcissist du lever med, klar over hvad det er, der foregår mellem jer. – Eller du er måske netop blevet klar over, at der er noget helt galt, som har gentaget sig i årevis.

Jeg taler med mennesker, der er ramt af at deres mor/far eller kæreste er narcissist. Terapi derejer sig i disse situationer ikke om at give diagnoser og skyld til dine pårørende, men om at finde måder, hvorpå du kan have det godt med eller uden den svære relation.

 Barn af en narcissistFørst og fremmest tillykke med at du er kommet så langt, at du læser dette. Du har nok gennem mange år slidt dig igennem en uforståelig relation, der har givet alvorlige skrammer i dit følelsesliv. Du har sikkert forsøgt mange forskellige ting, for at være dig selv, uden at såre din mor og/ eller far. Men det har ikke rigtig ladet sig gøre. Igen og igen har du nok taget mod til dig, for at være den du er, og igen og igen er der noget, der har føltedes forkert. Måske har du endda forsøgt at tale med din mor/ far, for at få et bedre forhold, men er løbet panden mod en mur. Du er måske gået fra disse samtaler med en følelse af, at problemerne er blevet endnu større og at det er din skyld. Du føler dig måske som et utaknemmeligt, forkert, forkælet og ufølsomt barn, der har såret mor/ far igen.

Måske har du i lang tid kunnet se, at din mor/ far er urimelig. Men en dyb og ufrivillig føling med din mor/far gør det ufatteligt svært at tage konsekvensen af de urimeligheder, du med din fornuft så tydeligt kan se. Dels kan du nok mærke, at din mor/ far ikke tåler sandheden. Og dels kan du mærke, at der vil komme en følelsesmæssig straf i form af f.eks. en sylespids vrede, isnende kulde eller total nedsabling af din værdi.

- Den slags gør ondt, og du har hele dit liv lært at undgå det. Du har været så sød, dygtig, stærk, omsorgsfuld, som din mor/ far havde behov for, og som han/hun ordløst krævede, for ikke at udsætte dig for følelsesmæssig afstrafning.

At vokse op i sådant et miljø kan have konsekvenser for et barns evne til at mærke sig selv og dets tiltro til eget værd. Det kan også forstyrre billedet af, hvad det vil sige, at være i en tæt relation.Kæreste med en narcissist

 


Ofte bliver jeg kontaktet af mennesker der igen og igen prøver at komme ud af forholdet til deres narcissistiske kæreste/ ægtemand eller elsker. Det er ofte stærke og kloge kvinder, der undrer sig over, hvordan de er havnet i dette forhold, og hvorfor de ikke er i stand til at komme ud af det igen. Hvis du er en af dem, er du formentlig slidt helt tyndhudet. Du har forsøgt og forsøgt … og er måske forvirret over hvad det er du har forsøgt, og hvorfor det ikke er lykkedes. Måske du er fuld af skam over al den energi, du har brugt på et menneske, som i bund og grund er ligeglad med dig.

Du ser måske godt ud, er succesfuld eller på anden måde et ”trofæ” i din kærestes liv. Det kan føles berusende at være ”narcisistens trofæ”. Måske det har styrket dit selvværd i en periode. Måske denne bekræftelse er noget, du på en eller anden måde har behov for i kraft af din livshistorie.

Nogle gang er der ikke en grund til, at du er havnet i et forhold til en narcissist, udover at han var charmerende og attraktiv og spændende. Måske han pirrede dit intellekt, din seksualitet eller forfængelighed. I kraft af narcissistens store opmærksomhed på ære og skam, har han ofte en særligt veludviklet sans for at pirre den type følelser hos andre mennesker. Det kan skabe stærke følelser af lykke og styrke og af at være attraktiv. Og samtidig stærk afhængighed og sårbarhed. Kombineret med seksuel forbundethed, kan det blive en stærk neurokemisk cocktail, der er svær at styre for alle mennesker, også stærke og velbegavede kvinder.

Når du kommer i terapi hos mig, er jeg klar over, at det ikke ”bare” er nemt at komme ud af sådan et forhold. Det er heller ikke sikkert du skal ud af forholdet, måske er der mulighed for at du kan være i forholdet på en god måde. Det er din beslutning. Uanset hvad, vil det ofte være nødvendigt, at vi arbejder med sårbare områder af dit selvværd. Det er ofte nødvendigt at vi kommer i kontakt med din styrke og din vrede.

 

Adresser:

København: Istedgade 65,1., 1650 København V.       Farum: Rådhustorvet 4st.th, 3520 Farum.            Mail: kontakt@louiselyrstrand.dk.         Telefon: 93 88 83 66