Narcissistiske træk

Narcissistisk personlighedsforstyrrelse/ narcissistiske træk
De fleste mennesker har træk af de såkaldte personlighedsforstyrrelser i større eller mindre grad. Du kan genkende træk af narcissisme, uden nødvendigvis at have en personlighedsforstyrrelse. I perioder, hvor man er særligt presset, kan disse træk være mere fremtrædende.


Narcissistisk lidelse drejer sig om at være fanget mellem et meget stort selvbillede og et meget lille selvværd. Du svinger måske mellem at føle dig som noget helt særligt, måske som overlegen i forhold til andre mennesker og at føle dig som en fiasko, uelsket og ligegyldig. Skamfølelsen kan hænge over dig som en allestedsnærværende katastrofe, der falder ned over dig, hvis du fejler. Måske er du et beundret og vellidt menneske, men kan samtidig være plaget af mindreværd, indre ensomhed og tomhedsfølelse og ikke mindst af angsten for skammen.


Din tilværelse kan være drevet af så stærk en tvang til at opretholde succes i egne og andres øjne, at du konstant er nødt til at toppræstere både fagligt og socialt. Måske det er blevet så indgroet en del af dig, at du ikke rigtig kan forestille dig andre måder at leve på. Og måske du lykkes rigtig godt med det meste.

Men alligevel bliver tomheden og ensomheden ved med at forfølge dig.

Indimellem kan der måske komme en længsel efter at være "et helt normalt menneske". Samtidig kan det virke som noget af det mest skræmmende "bare" at være normal, - ikke den bedste, ikke den sjoveste, smukkeste, mest interessante eller originale.


En del mennesker med narcissistiske træk er dygtige til rigtig mange ting. De kan måske i lang tid opretholde det meget store selvbillede. Når et nederlag rammer dig, kan det slå virkelig hårdt. Det kan f.eks. være en dumpet eksamen eller en kæreste, der går fra dig. Skamfølelsen har ramt dig. Katastrofen er ikke til at bære. Du ønsker dig væk fra dig selv og væk fra andres blik.


Alle mennesker, har brug for oprigtigt nærvær med andre mennesker. Det kan dog blive svært at opnå tilstrækkeligt af denne nærhed, hvis man har ovenstående træk: Der er konstant en trussel om at den anden ser hvordan jeg virkelig er! Man kan have brug for at holde den anden nede, for at holde sig selv oppe. F.eks. kan man vælge sig en partner, der beundrer en og som aldrig ser ens fejl. Eller man kan have brug for at den anden er en slags idealmenneske, som man kan føle sig forbundet med og dermed "hænge" sit selvværd på. Det ses f.eks. nogle gange, at forældre kan have behov for at deres børn bliver til noget særligt vellykket. Eller partnervalg kan dreje sig mere om 

at få et trofæ end om omsorg for den anden.


Det kan være meget skamfuldt at vedkende sig narcissistiske træk, på trods af at disse er meget almindelige i moderat grad og at de til tider er idealiserede i det danske samfund. Ordet "narcissist" fremkalder hos mange et billedet af en usympatisk og manipulerende person. - Dette hører til ekstremerne.

Når du genkender nogle af de narcissistiske træk, og søger hjælp for det, vil du formentlig ikke være "en narcissist", men et menneske der i bund og grund lider under en problematisk forestilling om, hvem du bør være og som ønsker et bedre liv med mere mening og  nærhed.Terapi


Forestillingen om hvem vi er og hvem vi bør være grundlægges i barndommen, men udvikles hele livet. I terapien kan det derfor være relevant at kigge tilbage, for at få en bedre forståelse for, hvem du er nu. Med en øget bevidsthed om din baggrund, kan du blive mere fri til at tænke om dig selv på nye måder.


Det vil også være relevant at se på de relationer du har nu. Hvad har du brug for i relationerne? Hvad frygter du i relationerne? Er der relationer, hvor angsten for skammen ikke er så stærk?


Når du "får lov" til at være et almindeligt menneske med fejl og mangler (ikke kun den slags fejl og mangler, der er charmerende), vil du formentlig også slippe for en stor del af ensomheden, tomheden og angsten for skammen.


Det kræver meget overvindelse at erkende og dele sine narcissistiske træk i terapien, fordi det kan opleves skamfuldt. - Skamfuldt ikke bare at være god, uselvhøjtidelig og succesfuld. Selvom du næsten ikke kan holde det ud, så prøv at dele det du skammer dig over i terapien. Det kræver tillid, og tillid tager tid. Men det kan være en lettelse for livet, at få arbejdet med sine narcissistiske træk.


Som nævnt er narcissistiske træk relativt normale. - Så du er ikke forstyrret, forkert eller syg blot fordi du har nogen af ovenstående træk.Pårørende


Som pårørende til en person med narcissistiske træk, betaler man ofte en høj personlig pris for at kunne opretholde sin forældres, partners eller vens ustabile selvværd. Ofte er prisen at ens eget selvværd køres i bund.

Jeg tilbyder også terapi til dig, som er pårørende til en person med narcissistiske træk.