Samtaler i naturen

Samtaler i naturen

Vores omgivelser påvirker os. Det er let at erfare:

Vores indre tilstand ændres, når vi bevæger os rundt i byen,

kommer hjem i vores bolig eller tager i skoven.


Naturen har på mange måder en helbredende virkning

i forhold til vores indre tilstande.


Når vi er i naturen bliver visse perspektiver af vores eksistens som mennesker tydeligere: Vi er en del af en helhed, vi er organiske væsener, vi er relativt små og vi er udrustet med et fintfølelde sanseapperat. Nervesystemet påvirkes af sanseindtrykkene: dufte, lyde, vind og levende synsindtryk. De ydre forhold påvirker vores indre velbefindende.


At vandre er for mange mennesker en god måde at samtale på. Det kan være befriende ikke at sidde i et kliniklokale ansigt til ansigt, mens man taler om de ting, der er svære. Derudover er det ofte en stor nydelse at vandre i naturen.

At bevæge kroppen i forskellige tempi kan være et redskab til at ændre sit "indre tempo". Mange har et højt psykisk tempo med en masse tanker om, hvad de skal huske, gøre, være osv. Det kan være svært at sætte tempoet ned. Når vi går, kan vi arbejde med f.eks. at gå langsomt. Det er sværere end det lyder, og kan være en god øvelse i at registrere og arbejde med hvordan du sætter og ændrer dit indre tempo.


Naturens tempo kan støtte os i at ændre tempo. Kig f.eks. på dette billede og mærk hvordan det påvirker dit indre tempo. - Hvis du har tid!
Naturen er et rum, som taler til os, til vores krop, og kan derfor sætte os i kontakt med følelsesmæssige tilstande på en anden måde, end et terapilokale kan. Tænk f.eks. på følelsen af at ligge på en sommereng og kigge op i himmelen. Eller fornemmelsen af at kigge ud over en efterårs-skovsø.


Natur og mindfulness er en kombination, der både kan være en stor nydelse, men også en mulighed for at komme tættere på oplevelsen af at være et menneske med krop, tanker og følelser og tilstedeværelse i verden omkring os.


Øvelserne i naturen er redskaber, du kan lære at bruge på egen hånd.


Hvis ovenstående giver mening for dig og du holder af at være i naturen, er du velkommen til at kontakte mig, for at høre nærmere om muligheden for samtaler i naturen. Samtalerne vil foregå i området omkring Furesø og Farum sø og Ryet skov.

Nedenstående links beskriver lidt mere om naturens betydning for vores mentale tilstand.


https://www.kristeligt-dagblad.dk/bagsiden/naturen-forandrer-din-hjerne


http://ign.ku.dk/terapihaven-nacadia/behandlingsmetoder/


Deb Dana: The polyvagal Theory in Therapy


Eckhart Tolle: Stilhedens budskab


Samtaler i naturen er primært tiltænkt mennesker med stress.


Jeg vil altid vurdere i forhold til den enkelte person, hvornår det er brugbart at samtale i naturen fremfor i klinikken, og hvornår det er brugbart at vandre fremfor at sidde på medbragte klapstole.

badebro