Ensomhed er nok den tungeste følelse, et menneske kan bære på.
Med ensomheden følger ofte skam, sorg, fortvivlelse og eventuelt psykiske lidelser. Ensomheden lægger sig som en skygge ind over livet. Selv de glædelige begivenheder kan ligge i skyggen af ensomheden.
Intet menneske fortjener at være ensomt. Men mange mennesker føler sig ensomme.
Ensomheden rammer ikke på en retfærdig måde. Mange gode og kærlige mennesker lider under ensomhed. Også mennesker der har partner, venner og/eller familie kan lide under ensomhed.
Ensomhed kan være mange forskellige ting. Måske du kan genkende noget af din ensomhed i nedenstående beskrivelser.
Der er kritiske perioder af et menneskes liv, hvor man særligt kan føle sig ensom. Eksempler på dette kan være: I ungdommen. Når man er på barsel. Når man er arbejdsløs. Når alle andre stifter familie. Når parforholdet går i stykker. Når livstruende sygdom rammer. Når børnene flytter hjemmefra. I alderdommen.
Det kan være en lettelse, at indse, at ensomheden er forbundet med en livskrise. I terapien vil vi være nysgerrige på den livssituation du er i nu. Vi ser på, hvad du måske har mistet. I forbindelse med en livskrise kan der være vrede og sorg over det mistede. Vi ser sammen på dine drømme for fremtiden og arbejder med, hvordan du kan opnå den nærhed, du ønsker dig til andre mennesker.
Selvom du har venner, partner, succes og er god til at begå dig, kan du føle dig dybt ensom. Du føler måske at ingen ser dig, som du virkelig er.
Måske du tænker "Hvis de så mig, som jeg er, ville de afvise mig". Du tænker måske, at andre mennesker er bedre og mere elskede, end du er. Og måske du får følelsen af at være uønsket. Den slags tanker og følelser er der mange der lider under, uden deres venner opdager det.
I terapien undersøger vi sammen disse svære følelser for at forstå, hvordan de er opstået, om de stemmer overens med virkeligheden. Vi ser også på, om der er måder hvorpå du holder andre på afstand og dermed vedligeholder ensomheden. Når man tænker dårligt om sig selv, er det sværere at være tæt på andre mennesker. Men heldigvis kan tanker og følelser udvikles hele livet.
For at fungere godt med andre mennesker, er det en fordel at have indlært nogle sociale spilleregler. Måske du undrer dig over, at du igen og igen bliver overhørt eller trumlet ned, måske du føler, at du på en uforståelig måde skubber andre væk, måske dine relationer går i stykker ved konflikter. Det kan muligvis skyldes, at der er nogle ting, du af en eller anden grund ikke har lært. Hvis det er tilfældet kan det læres.
Mange af os konfronteres på et tidspunkt med at vi i bund og grund er alene. Der er ingen, som med garanti altid vil være hos dig. Og når vi skal dø, er vi nødt til at gøre det selv. Det er barske erkendelser, og kan slå selv de mest robuste ud. Terapi ændrer ikke på disse kendsgerninger. Men terapi kan formentlig hjælpe dig til at leve godt med det, og til at være lidt mindre alene om at være alene. Læs eventuelt mere om dødsangst her.
Elementer af vores samfund og kultur skaber ensomhed. Som familier lever vi opsplittede liv. Mange venner har dårlig tid til den dybe kontakt. Meget kommunikation foregår over sociale medier, som hos nogen kan skabe en følelse af at være tilskuer til andres liv. Hvis du er et følsomt menneske, vil du sikkert mærke den "kollektive ensomhed" indimellem og blive trist.
Nogle mennesker har fra barndommen været mentalt og følelsesmæssigt alene, måske allerde før de fik sprog for det. Denne form for ensomhed kan sætte sig som en kropslig erfaring, der følger en i mange år.
Hvis du har en oplevelse af at ensomheden har bidt sig fast, vil jeg foreslå, at du kontakter mig for en forsamtale. Her kan du få en fornemmelse af hvem jeg er, og af om du har lyst til, at vi samarbejder om, at du får det bedre.
Psykolog Louise Lyrstrand Adresser: KBH: Nørrebrogade 8, 1.tv. 2200 Kbh N
Telefon: Kun efter aftale HERLEV: Gammelgårdsvej 60 B, 2730 Herlev
Mail: kontakt@louiselyrstrand.dk SKOV: Farum/ Værløse