Dependent betyder afhængig. Afhængighed af andre mennesker er en del af at være menneske. Sund afhængighed er med til at skabe samhørighed og livskvalitet. Men for nogle mennesker kan afhængighed af andre mennesker dog blive en begrænsning for livsudfoldelsen.
Som med de andre personlighedsforstyrrelser, er der ikke tale om at du er helt forkert eller at der er noget galt med den person du er. Der er tale om, at en almindelig psykologisk strategi fylder mere end hvad godt er. Måske er der følelsesmæssige ting, du ikke har haft så god mulighed for at lære gennem din opvækst. Det kan ændres og læres gennem terapi.
Mennesker, der har udviklet en sund selvfølelse, kan indgå et sundt afhængighedsforhold. I sådanne forhold tager man ansvar for sig selv. Man viser sine holdninger, værdier, følelser og behov og samtidig kan man lytte til den anden person. Man bliver ved med at være sig selv, samtidig med at man kan rumme, at den anden er anderledes. Begge personer kan give og modtage. Et sådant forhold kan blive meget værdifuldt og man kan mærke angsten for at miste den anden. Men man kan tåle at leve med risikoen for at miste, fordi man mærker, at man også i sig selv er værdifuld og levedygtig.
Ved usund afhængighed har man svært ved at tage ansvar for sig selv. Man tvivler på egne holdninger, værdier, følelser og behov. Man har svært ved at tage beslutninger.
Afhængigheden bliver et problem, hvis den ikke beror på en sund selvfølelse. Du føler måske i bund og grund, at du ikke er god nok, levedygtig, beslutningsdygtig og "rigtig voksen". Det kan føre til et behov for en stærkere person at støtte dig op ad. En der kan fortælle dig, hvad der er vigtigt og rigtigt, en der har styr på livet. Måske det er så vigtigt for dig, at have en eller flere af disse personer, at du gør alt for at tilpasse dig og "please" ham/ hende. Du har måske indtryk af, at hvis du er anderledes, hvis der opstår konflikt eller uenighed, så mister du dem, der viser interesse og omsorg for dig.
For meget afhængighed giver risiko for at din livskvalitet nedsættes på forskellige måder:
Når du tilpasser dig og pleaser, vil der formentlig være vigtige sider af dig, som ikke kommer frem i lyset. Det mindsker din følelse af at være tilstede, være i live og nærværende sammen med andre.
Måske dependensen fører til, at du tager rollen som en slags underhund, hvilket yderligere svækker følelsen af, at du ikke er livsduelig. Det er ikke sikkert, at mennesker omkring dig ønsker, at det skal være sådan. Men de kan føle sig pressede ind i en overhund-rolle, når du tager rollen som underhund.
Måske du har en oplevelse af, at dine relationer smuldrer, selvom du har gjort alt for at bevare dem. En kæreste kan f.eks. blive udmattet hvis han/ hun føler et pres i retning af at tage alle beslutninger og bære alt ansvar. Samtidig kan han/ hun få dårlig samvittighed over at bestemme for meget. Dette kan skabe en underliggende vrede og frustration hos begge parter.
En følsom pårørende kan også få oplevelsen af at have ansvar for dit selvværd. Han/ hun bruger måske meget psykisk energi på at overbevise dig om dine evner og dit værd. Det risikerer at dræne forholdet for energi.
Endelig er der risiko for, at du bliver udnyttet, hvis du finder sammen med mennesker, der, modsat dig, har behov for at besteme over andre.
Det kan være svært at gå i terapi, når man har dependente træk. Man risikerer at få afhængighedsfølelser i forhold til psykologen, hvilket kan føles svagt, pinligt eller angstfremkaldende. En anden svær ting kan være, at psykologen sjældent giver den konkrete guidning, som man som dependent kan hige efter. Usikkerheden på en selv kan føre til, at man får tanker om, at psykologen synes man er kedelig, dum eller forkert. Alle disse følelser er velkomne, for de er en del af vores arbejde med din problematik. Vi kigger på dem sammen, i lyset af dit liv hidtil og dit liv her og nu.
Ved at få større forståelse for følelserne, får de gradvist mindre magt over dit liv.
Hvis du kan genkende en del af ovenstående, er du velkommen til at kontakte mig for at høre nærmere. Ring eller SMS til 93 88 83 66
Eller brug mailformularen her.
Psyolog Louise Lyrstrand. Adresser: KBH: Istedgade 65,1., 1650 København V.
Telefon: Kun efter aftale HERLEV: Gammelgårdsvej 60 B, 2730 Herlev
Mail: kontakt@louiselyrstrand.dk SKOV: Farum/ Værløse