Uelsket

Uelsket

Når du har valgt at læse denne side, vil jeg gætte på, at du har båret på en stor smerte i mange år. Og selvom det er utrolig hårdt at tænke "måske gælder/ gjaldt det mig", vil jeg ønske dig tillykke med at du har gjort det. Jeg håber for dig at du får mere klarhed over, hvad det at være elsket/ uelsket betyder i dit liv.


Hvis du har forsøgt, at dele med nogen, at du ikke følte dig elsket, er du formentlig blevet affejet med "det passer ikke" eller "alle forældre elsker deres børn". Du har nok nikket "jaja" til det, men i dit indre haft en tvivl om, hvorvidt det nu også gjaldt dig.


Nu er begrebet "elske" et meget uklart begreb, der bruges om alt fra at elske et par gamle bukser til at elske en smuk vase, elske sin næste eller elske en gammel ven. ..... Du kan overveje, hvordan du er blevet elsket?Den første kærlighed


Vi har alle en længsel efter at blive elsket som et unikt menneske med tanker, følelser, behov, glæder og sorger og med hud og hår.


Vores første længsel efter at blive elsket rettede vi imod vores forældre. Og den måde vi blev mødt af dem på, har været med til at forme os.


Hvordan du blev elsket for første gang, afhang af dine forældres evne til at elske! Det afhang IKKE af om du var værd at elske!

Det afhang ikke af, om du var sød, klog, sjov eller dygtig nok til at blive elsket. Det afhang, som sagt, af dine forældres evne til at elske!

(Måske du skal læse disse sætninger et par gange.)


At elske vil sige, at man SER og HØRER og MÆRKER et menneske, som det er. - Ikke som man drømmer om, at det skal være.


Når dette lykkes, ser forældre deres barn, som det mirakel, det vitterlig er. Et mirakel, der dagligt folder sig ud: Fysisk vokser det, det udtrykker behov, søger kontakt, udviser glæde, vrede, sorg og afhængighed. Det tænker sine egne uforudsigelige tanker, prøver grænser af, udtrykker sig måske kreativt og spirituelt.

At elske barnet er, hver dag at byde barnet velkomment som et mirakel i verden. Et mirakel, der vokser af at blive set og være i samspil med andre, og af at få passende medspil og modspil. At blive elsket er ikke kun at blive set for det man kan, men også for det man endnu ikke har lært. At elske barnet er også at lære det vigtige ting i livet.


At blive mødt med en sådan kærlighed, danner grundlaget for at du kan føle dig tryg i verden, tryg blandt andre mennesker og tryg ved at være dig selv.


Måske din oplevelse af at være uelsket hænger sammen med, at dine forældre "elskede" dig, men ikke formåede at se dig SOM DIG! Deres evne til at elske var måske begrænset. Det har der nok været en grund til. Og det betyder ikke, at de eller du var onde. Sandsyneligvis har de ikke lært det.


Hvis du ikke har følt eller føler dig elskelig, kæmper du formentlig med lavt selvværd, angst og tomhedsfølelse.


Undervejs i livet kan der være muligheder for at få kærlighed, som kan hele et gammelt savn efter kærlighed. Det kan være gennem et parforhold, venskab, forældreskab, eller andre oplevelser af at være forbundet med verden, dig selv, naturen , dyr eller noget spirituelt.
TerapiI terapien sætter vi sammen ord på din oplevelse af ikke at være elsket. Som regel er det lindrende at forstå at det ikke handler om, at du er forkert eller uelskelig.


Vi ser på de muligheder der er, for at du kan få oplevelser, der er med til at hele dit savn. Når man har manglet kærlighed, kan man nogle gange have svært ved at vide, hvordan man får den, holder fast i den og giver den videre. Det kan vi se på sammen.Inge Schütsack Holms skriver i "Livsfarlig familie. Om følgerne af emotionelt omsorgssvigt i barndommen" fra 2019 bl.a. om myten "alle forældre elsker deres børn" og om hvad kærlighed er og ikke er.