Pårørende til en narcissist

 

Pårørende til en narcissistSom pårørende til en person med narcissistiske træk, betaler man ofte en høj følelsesmæssig pris. Som du kan læse om her, har narcissisten brug for dig, for at opretholde sit eget skrøbelige selvværd. Desværre betyder det ofte, at dit selvværd køres i bund.


Jeg taler med mennesker, der er ramt af, at deres mor/far eller kæreste er narcissist.

Terapien drejer sig ikke om at give diagnoser og skyld til dine pårørende, men om at forstå hvad du har måttet tilpasse dig og hvordan du kan få det godt igen.Barn af en narcissistFørst og fremmest tillykke med at du er kommet så langt, at du læser dette. Du har nok gennem mange år slidt dig igennem en uforståelig relation, der har givet alvorlige skrammer i dit følelsesliv. Du har sikkert forsøgt forskellige ting, for at være dig selv, uden at såre, forarge eller ophidse din mor og/ eller far. Igen og igen har du nok taget mod til dig, for at være den du er, og igen og igen er der noget, der har føltedes forkert. Måske har du endda forsøgt at tale med din mor/ far, for at få et bedre forhold, men er løbet panden mod en mur. Du er måske gået fra disse samtaler med en følelse af, at problemerne er blevet endnu større. Og måske med følelsen af at være et utaknemmeligt, forkert, forkælet og ufølsomt barn, der har såret mor/ far igen.

Måske har du i lang tid kunnet se, at din mor/ far er urimelig. Men din empati (og måske angst) overfor din mor/far gør det svært at protestere. Dels kan du nok mærke, at din mor/ far ikke tåler sandheden og måske vil straffe dig med vrede, afvisning eller latterliggørelse.

- Den slags gør ondt, og du har hele dit liv lært at undgå det. Du har været så sød, dygtig, stærk, omsorgsfuld, som din mor/ far havde behov for, og som han/hun ordløst krævede, for ikke at udsætte dig for følelsesmæssig afstrafning.

At vokse op i sådant et miljø kan have konsekvenser for et barns evne til at mærke sig selv og føle sig værdifuld. Det kan også gøre det svært senere i livet at være i en tæt relation.


Mange børn af narcissister er bekymrede for, om de selv er narcissister. Måske du har arvet nogle træk fra din forælder. Men det er ikke ensbetydende med at du er narcissist. Det er vigtigt at dele din bekymring, for den er tung at gå med alene. Har du narcissistiske træk, vil det formentlig ændre sig ved hjælp af terapien.Kæreste med en narcissist

 


Ofte bliver jeg kontaktet af mennesker der igen og igen prøver at komme ud af forholdet til deres narcissistiske kæreste/ ægtefælle eller elsker.

Det er ofte stærke og kloge kvinder (eller mænd), der undrer sig over, hvordan de er havnet i dette forhold, og hvorfor de ikke er i stand til at komme ud af det igen. Hvis du er en af dem, er du formentlig ved at være udbrændt. Du har forsøgt og forsøgt at blive fri … og er måske forvirret over, hvorfor det ikke er lykkedes. Måske du skammer dig over al den energi, du har brugt på et menneske, som i bund og grund er ligeglad med dig.

Du ser måske godt ud, er succesfuld eller på anden måde et ”trofæ” i din kærestes liv. Det kan føles berusende at være narcissistens

"trofæ". Måske det har styrket dit selvværd i en periode. Måske denne bekræftelse er noget, du på en eller anden måde har behov for.


En narcissist kan være charmerende, attraktiv og spændende. Måske han pirrer dit intellekt, din seksualitet eller forfængelighed. I kraft af narcissistens store opmærksomhed på ære og skam, har han ofte en veludviklet sans for at pirre den type følelser hos andre mennesker. Han/ hun kan måske give dig en følelsed af lykke og styrke og af at være attraktiv. Og samtidig kan du blive mere og mere afhængig og sårbar i relationen. Kombineret med seksuel forbundethed, kan det blive en stærk neurokemisk cocktail, der er svær at styre for alle mennesker, også for stærke og velbegavede kvinder.


Når du kommer i terapi hos mig, er jeg klar over, at det ikke er nemt at komme ud af sådan et forhold. Det er heller ikke sikkert du skal ud af forholdet, måske er der mulighed for at du kan være i forholdet på en god måde. Det er din beslutning.

Uanset hvad, vil det ofte være nødvendigt, at vi arbejder med sårbare områder af dit selvværd og med din styrke og din vrede.