Frikirker og sekter

Frikirker og sekter - og exit fra disseHvis du i mange år har levet i en kirke/ sekt og vælger at forlade denne, vil du formentlig stå med en del udfordringer, som du måske skal klare på egen hånd.


Mange kirker/ sekter har et stærkt og regelbundet fællesskab, som fremstår inkluderende og kærligt. Men i det øjeblik du træder ud oplever du måske det modsatte: eksklusion og fordømmelse. Måske har du vidst, gennem mange år, at dette ville være konsekvensen, hvis du gik ud. Du står måske til at miste både famlie og venner, måske du vil blive behandlet som en, man ikke kan stole på, en "løgner", en vantro, en der er farlig at være sammen med og som måske helt skal udstødes.


Det kan være trist at opdage, at det kærligheden mellem "brødre og søstre i Herren" kun gjaldt, hvis du tænkte og levede dit liv på en helt bestemt måde. 


Udover at miste dit bagland, står du måske også med den udfordring, at skulle begå dig i verden udenfor. Du mangler måske kulturelle kompetencer, som andre har fået ind med modermælken. Måske du gennem mange år har hørt på hvor onde, egoistiske og materialistiske almindelige mennesker er. Du har måske hørt meget fordømmelse af den almindelige seksualitet og levevis. Hvordan skal du begå dig i dette? Det kan tage noget tid at finde ud af hvordan verden i virkeligheden er.


Måske du også skal igennem kriser, som feks. "Findes helvede?", "Hvad er meningen med livet, hvis ikke livet efter døden findes?", "Hvor skal jeg høre til?".

Der kan også være sorg forbundet med "tabt ungdom". Måske dine teenageår er blevet brugt på at sidde på kirkebænken og dele løbesedler ud, i stedet for at feste og flirte.

Måske dine modne år er blevet brugt på tjeneste, tiende og bøn fremfor på at stifte familie. 


Uanset hvor gammel du er, når du forlader kirken, er det en stor udfordring, at skulle få et liv til at fungere på en ny måde i en verden med andre værdier og omgangsformer. I kirken var det måske givet, hvem du skulle være venner med, hvem du skulle tjene, hvad du skulle lave søndag morgen og alle de aftener hvor der var møder, og i sommerferien skulle du måske deltage i kirkelige camps mv. Alt dette er tabt, og du skal finde ud af at skabe en meningsfuld tilværelse på nye vilkår, som kan føles kolde og være svære at finde rundt i.Min baggrund for at arbejde med denne problematik er, at jeg selv er opvokset i en frikirke og har forladt den.
En lille artikel om væsentlige problematikker ved at vokse op i frikirker/ sekter:

https://www.dp.dk/p-psykologernes-fagmagasin/artikler/fagkronik-de-oversete-boern-og-unge-i-sekteriske-miljoeer/