Livssmerte

LivssmerteVi har ofte en forestilling om, at livet BURDE være rart, at vi BURDE have neutrale eller positive følelser. Og når det ikke er sådan,  tænker vi ofte "Der noget GALT med verden, eller med mig" - mange mennesker ender med følelsen "JEG ER IKKE GOD NOK" . Denne konklussion i sig selv kan skabe ekstra meget fortvivlelse.


Livet rummer frustration og smerte:

- Vores krop er krævende, forfalder og dør.

- Relationer indebærer misforståelser, konflikt og skuffelse.

- Vores nervesystem giver gevaldige "rutcheture".

- Vores psyke er ret besværlig og reagerer ofte "upassende" (i forhold til vores idealer).

- Vi er stort set alle middelmådige.

- Vi mennesker har den gave eller det åg, at vi er bevidste om vores korte og nærmest absurde eksistens på en lille klode i universet.

- Vi er bevidste om andres blik på os.


Hvad skal vi stille op med alt dette svære?

Terapien er en slags værksted, hvor vi undersøger dette.


Hver enkelt person skal finde sin vej: Nogen mennesker har brug for at dele følelser mere ... eller mindre. Nogen har brug for at udforske sig selv mere ... eller mindre. Nogen har  brug for plads til begejstring, sorg, vrede... Nogen har brug for at danse mere, skabe mere, hvile mere, skrive mere, arbejde mere ... eller mindre. Nogen har brug for at betyde noget for nogen, passe på noget ... eller blive passet på. Nogen har brug for at forandre noget eller acceptere noget.

Listen er uendelig...


I en tid hvor mange mennesker tilsyneladende har det ekstra svært, tror jeg, vi hver især og sammen må gøre os umage med at opdage, hvordan vi kan leve vores små menneskeliv på menneskevenlige* måder. Ofte kan viden om nervesystemet væren en hjælp til dette.


* og dyrevenlige.unsplash